Sådan produceres Tordenskjold Tændstikker

En tændstik er ikke bare en tændstik. Forskellen kan både ses og mærkes.
Tordenskjold Sikkerhedstændstikker fra Swedish Match Industries er kvalitet fra ende til anden.

Det hele starter med en træpind

Tordenskjold Tændstikker produceres af lokalt, svensk aspetræ, som findes overalt i skovene i Sverige. Aspetræ er et løvtræ, som er særligt velegnet til at lave tændstikker af, for træfibrene er lange og særdeles stærke. Det betyder at vores tændstikker er ekstra stærke, når de stryges på æsken, så risikoen for at de knækker er minimal.

Aspetræ er blødt og næsten hvidt, og der findes i dag ca. 44 millioner m3 aspetræ i de svenske skove. Det lyder af meget, men det udgør kun ca. 1,5% af de samlede, svenske skove. Aspetræet er selvsående og breder sig helt ved egen hjælp. Hvert år tilføjes knap 2 millioner m3 aspetræ, og heraf bruger Swedish Match Industries kun ca. 25.000 m3. Aspetræet er ekstremt hurtigtvoksende, og da træer optager mest Co2 i den tidligere voksefase, så er aspetræet altså alletiders set med natur- og miljøbriller.

Aspetræerne indkøbes fra FCS-cerficerede skove og transporteres med tog til Swedish Match Industries’ egen fabrik i Vetlanda i Sverige. Her afbarkes de og laves til træpinde – ”splints”.

Fra træpind til tændstik

De mange tusinde splints transporteres med tog til søster-fabrikken i Tidaholm, hvor de brandimprægneres og overtrækkes med paraffin, hvilket gør at tændstikken er glødefri og brænder rent og klart uden lugt eller farlige springgnister. Efter tørring bliver aspetræ-stikkerne er påført et tændhovede som består af vand, gelatine (bindemiddel), kaliumklorat, rød fosfor og rød jernoxid.

Tændstikkerne tørres igen og kommer i æsker fremstillet af genbrugskarton med påtrykt strygeflade af rød fosfor.
Det man i daglig tale kalder ”svovlet” på en tændstik, har faktisk ikke indeholdt svovl siden 1992. Hos Swedish Match Industries arbejdes der løbende med at gøre såvel produkterne som selve produktionen så natur- og miljøvenlig som overhovedet mulig. Alt overskudspap og -træ bliver genanvendt, og der bliver løbende dat nye mål for at reducere forbruget af vand, energi og det samlede Co2-udslip.

De nye optændingsprodukter

Men Tordenskjold-sortimentet består i dag ikke kun af tændstikker. I 2020 tilføjedes to nye optændingsprodukter, nemlig vores Strygbare Optændere og vores Optændingsblokke.

Begge dele er produceret af bæredygtige og miljøvenlige ingredienser, nemlig træsmuld og vegetabilsk voks. Tordenskjold Strygbare Optændere produceres næsten som tændstikkerne på fabrikken i Tidaholm. Her presses træsmuld og vegetabilsk voks sammen til små blokke, som dyppes i tændhoved-badet og tørres.
– og efterfølgende pakkes i æsker, som fungerer præcis som en tændstiksæske.

Her kan du købe Tordenskjold produkterne.

Kvalitet kommer ikke af sig selv.

Moderne tændstikproduktion kræver avanceret teknologi og stor viden. Hos Swedish Match Industries sker ingenting tilfældigt.

Som verdens mest kendte tændstikproducent er Swedish Match Industries dedikerede til at levere produkter af højeste kvalitet på den mest ansvarlige måde. Deres fokus på ansvarlighed går langt ud over bare at levere de produkter, som forbrugerne efterspørger. Hele deres produktionssystem er baseret på kvalitet, fra indkøb af aspestammer til leverancer af færdige tændstikæsker til kunderne.

Besøg Swedish Match Industries

GARANTI FOR SIKKERHED OG KVALITET

Mål hos Swedish Match Industries er altid at producere en tændstik, som er sikker, pålidelig og miljøvenlig. Vores forbrugere fortjener tændstikker af høj kvalitet, som ikke knækker, taber hovedet eller på anden måde kan være farlig i brug.

Derfor har Swedish Match Industries udviklet deres egen, høje kvalitetsstandard – MATCHTEK®-standarden. MATCHTEK® er en overbygning til EUs tændstikstandard EN 1783:1997 med krav, som er højere end EU’s standard og med mere deltaljerede analysemetoder.

Swedish Match Industries’ standard er din garanti for et sikkert, bæredygtigt valg af højeste kvalitet!